Repülőgépek

Légitársaságok, jegyinformációk és hirek a nagyvilágból.

Pilóta hiba az oka a Lufthansa szárny-leérésnek

Posted by Admin On március - 5 - 2010

Pilóta hiba az oka a Lufthansa szárny-leérésnekNéhányan emlékezhettek hogy kb 2 évvel ezelőtt Hamburgba érkező LH044-es A320-as erős oldalszélben próbált leszállni, ám mikor földetért egy széllökés feldöntötte a gépet, mely következményeként a bal szárnyvég a földet súrolt. A pilóta átrsatrolt majd sikeresen leszállt. Az incidens kapcsán megjelent a vizsgálat végső beszámolója.

Ebben azt írják, hogy amikor a gép a végsőhöz közeledett a toronyból jelentették a 28 csomós szelet 37-es lökésekkel, ami megfelelő lett volna, mivel az Airbus A320 kézikönyvében 33 csomó a megengedet maximális szélsebbesség 38 csomós széllökésekkel. Mikor már alig pár mérföldes végsőn volt a torony újból jelentette a szelet, mely akkor már 28 csomósra mérséklődött ám a lökések 47 kts-ek voltak! Arra a következtetésre jutottak, hogy a pilóta rosszul értelmezte a kézikönyben leírtakat, és ezért döntött a megközelítés folytatása mellett.

A vizsgálat alatt kutatást végeztek 5 légitársaság 81 pilótájánál, hogy hogyan értelmezik ezeket a limiteket. A pilótáknak csak a fele tartotta ezeket korlátoknak, a másik fele csak irányadó számokat látott ezekben.

Leave a Reply


Twitter

    Photos