Repülőgépek

Légitársaságok, jegyinformációk és hirek a nagyvilágból.

Új géptípusoké lehet a jövő

Posted by Admin On március - 12 - 2010

Új géptípusoké lehet a jövőA NASA megrendelésére készített tanulmány szerint 737-es méretű rövid felszállópálya igényű (CESTOL) gépek, valamint nagy méretű fordítható propelleres (Tilt rotor) gépek által lehetne majd növelni a forgalmat az USA-ban miután az FAA által megtervezett ún. NextGen légtérszerkezetet bevezetik.

A tanulmány, mely 18 hónapig készült 5 db új repülőgépfajta hatását, bevezethetőségét vizsgálta az új légtérben. Ez az öt a fenti kettőn kívül még a pilóta nélküli, az ultra könnyű jetek, valamint a szuperszónikus gépeket tartalmazta.

A szimulációk után arra a következtetésekre jutottak, hogy a CESTOL és Tilt Rotor gépek drasztikusan növelnék a kapacitást, a késések növelése nélkül, mivel más érkezési és indulási útvonalakat használnak mint a mai szokványos repülők. Ma azért nem tudják ezeket bevezetni, mert sokkal meredekebb az emelkedési és érkezési pályájuk, és ezt a mai rendszer nem tudja, míg a NextGen már automatikusan kezelni tudja.

A kutatás kimutatta, hogy a kisméretű jetek is tudnák növelni a forgalamt, bár nem akkora mértékben mint a 2 előbb említett konstrukció, mégpedig azért, mert a városok kis, és sportrepterei kihasználatlanok. Ezek hasonlíthatnának ahhoz a modellhez, amit most a FedEx használ kiss Cessna Caravan-okkal.

Leave a Reply


Twitter

    Photos